Tips och Råd
Lär dig allt om gas
Gas i Sverige
Den gasol som säljs på flaskor i metall och komposit i Sverige har propan som huvudingrediens, blandningen är generellt 95 % propan och 5 % butan.
Utomlands är det huvudsakligen butan som används i gasolkök och värmare av olika slag. I Sverige faller som bekant temperaturen under halva delen av året. När det är kallt fungerar butangas dåligt. Propan har avsevärt bättre egenskaper i kyla men har nackdelen att den måste trycksättas mer. Propan är dessutom något dyrare.
Mindre, lätta gasbehållare för engångsbruk, som använd till friluftskök, är tillverkade av tunn metall och tål därför inte att trycksättas med 95 % propan. Därför har dessa i regel en högre andel butan i sig.
Gasol säljs i två olika typer av flaskor. Rejäla flaskor i metall som P6, P11 och P19. Samt lättare kompositflaskor med namn som PC5 och PC10. Siffran anger hur många kilo gas flaskan innehåller när den är fylld.
Ett kilo gas ger 12,8 kW.
Välj rätt typ av flaska
Kompositflaskorna har låg egenvikt och är smidiga att hantera. Möjligen kan man även tycka att de är lite snyggare. En PC10 med 10 kilo gas väger totalt, inklusive flaska, cirka 15 kilo.
En stålflaska är tyngre och förlorar något i smidighet. En P11 med 11 kilo gas väger totalt, inklusive flaska, cirka 23 kilo. Men stålflaskor har en stor fördel, nämligen bättre värmeledning.
Värmeledning
För att den komprimerade gasen, i vätskeform, ska övergå till brännbar gas, måste värme tillföras till flaskan. Den värmen tas upp genom flaskans väggar direkt från omgivningen. Detta kallas för förångningskapacitet. Stål har en avsevärt bättre värmeledning än komposit. Även storleken på flaskan påverkar förångningskapaciteten, ju större flaska desto bättre kapacitet. Det är förklaringen till att gasolen förlorar effekt ju kallare det är. Men det är också förklaringen till att stålflaskorna är ett bättre val för de flesta användare. Stålväggen i flaskorna överför värme från omgivningen avsevärt snabbare än i en kompositflaska. Allt är givetvis beroende av utetemperatur. Gasflödet är alltså högre på sommaren än vad det är på vintern, ur en och samma flaska.
Kikar vi på generella siffror att förhålla sig till, när det kommer till effekterna av denna värmeöverföring som är nödvändig för att vätskan ska övergå i gasform, så är skillnaden avsevärd. En stålflaska har i runda tal en övre begränsning där vi kan plocka ut cirka 1 kilo gas per timme, maximalt. Samma siffra för en kompositflaska är cirka 0,3 kilo per timme. Om flaskan inte kan leverera tillräckligt med gas, kommer prestandan hos brännaren att minska. Detta är huvudfaktorer som vi måste ta hänsyn till när temperaturen faller eller att vi använder en eller flera brännare som slukar stora mängder gasol.
Värme och gasol är självklart också en olämplig kombination. Gasolflaskor ska inte förvaras på en plats eller i ett utrymme med temperaturer över 50 grader.
Bästa möjliga effekt
I ett tjusigt utekök med dragna gasledningar och med en stekhäll och en gasolgrill räcker det ofta inte med en gasolflaska. Och adderas till exempel en gasoldriven pizzaugn kommer det helt enkelt inte att gå att få ordentlig fart på dessa samtidigt. På gasoldrivna produkter ska du hitta information om vilken gasolförbrukning som gäller per timme, för just den produkten. Förbrukningen mäts i gram per timme. Sedan ställer du denna information i relation till de generella siffrorna för stål- respektive kompositflaskor, enligt ovan.
Ju bättre marginal du har mellan flaskans begränsningar och gasolförbrukningen på din brännare, desto bättre effekt har du när temperaturen kryper nedåt.
Notera att vi sällan lagar mat på full effekt i en timme i ett sträck.
För bästa möjliga effekt bör du hålla koll på vilken förbrukning din värmekälla har och välja flasktyp därefter. Räcker inte effekten du kan få ut ur en flaska, så är lösningen att jobba med separata gasolflaskor eller seriekopplade flaskor (parkoppling som det i regel kallas). Färdiga lösningar med två regulatorer finns att köpa hos gasolspecialister som Fogas eller Gasoltuben.
Skydd från vinden är en viktig detalj för att uppnå bästa möjliga effekt. Hällmark har uppdaterat vindskyddet vid ett par tillfällen. Våra vindskydd är nu både väsentligt högre än tidigare och är dessutom monterade med skruvar. Men vinden påverkar effekten på alla gasolbrännare. Du behöver fråga dig själv var du lagar mat? Bästa möjliga vindskydd uppnås med en täckt brännare, som skyddar både från sida och underifrån, som den vi har på våra premiumset.
Exempel på effekt
Har vi en flaska i stål som driver två värmekällor som vardera drar 500 gram per timme så bör vi få ut maximal effekt. Det går att plocka ut ca 1 kilo per timme ur en stålflaska. Observera att en kompositflaska alltså inte klarar av detta.
Regulatorns roll
I Sverige är standarden på de gasregulatorer, den lilla manicken som skruvas fast på gasflaskan, 30 mBar. Regulatorn omvandlar trycket i flaskan så att det passar till det munstycke som sitter i gasreglaget på din brännare, så att mixen mellan luft och gas blir den rätta. Regulatorn och munstycket i reglaget är även anpassat till den totala area som hålen i din brännare utgör.
En liten effektförbättring kan uppnås genom att använda en regulator på 50 mBar. Men då måste alltså munstycket i brännaren också anpassas. Vi rekommenderar inte att du byter regulator.
Är gasblandningen den rätta, brinner gasol med en blå och jämn låga. En gul låga är ett tydligt tecken på att något är fel på proportionerna av gas och luft. Är lågan röd är det damm eller skräp som håller på att förbrännas.
På marknaden finns regulatorer på 7,5 och 10 mBar. Dessa får ej säljas tillsammans med produkter i Sverige, men kan köpas separat. Dessa regulatorer är anpassade för butan som har ett lägre tryck än den propan som vi använder i Sverige. Används dessa klenare regulatorer med propangas kan allvarligt läckage uppstå. Var uppmärksam så att du använder rätt regulator.
Alla Hällmarks produkter levereras med godkända och CE-märkta regulatorer. Alla våra brännare har testats på fabriken.