Recept med Hällmark
Hällstekt vitkål med lingon och äppelröra
ca 1 kg vitkål eller spetskål (gärna färsk), 2 st gul lök, ca 1 dl rapsolja, 3 msk sirap eller honung, 1 dl rårörda lingon, 2 små höstäpplen, 4 -5 msk äppelcider vinäger, 1 tsk rostade kumminfrön, salt och svartpeppar.
Gör så här:
1. Skär kål i halvor eller klyftor beroende påstorlek och grovhacka löken.
2. Värm hällen till hög värme och stek kålen med snittytan ner på hällen. När kålen fått bra färg (mörkbrun) vänder du kålen och lägger ner löken tillsammans med kålen. Låt detta fräsa på medelvärme tills löken blivit glansig och kålen fått önskad konsistens.
3. Skär under tiden äpplen i klyftor eller kuber.
4. Krydda kålen med salt och peppar. Ta sen upp kålen och löken eller lägg det på kanten av hällen, låt spadet av kålen och löken ligga kvar på hällen.
5. Lägg i äpplen, rårörda lingon och äppelcidervinäger.
6. Låt detta koka ihop till simmig konsistens.
7. Toppa kålen med mortlad rostad kummin och lingon/äppelröran